Povratak

Funkcionalno testiranje

Svaka organizacija na određeni način i u određenom opsegu izvršava funkcionalne testove, no nerijetko bez plana i odgovarajuće popratne dokumentacije. Funkcionalno testiranje je testiranje pojedinih, izdvojenih aplikativnih funkcionalnosti s ciljem postizanja određenih poslovnih ciljeva. Funkcijsko testiranje je bazirano na testnim scenarijima (TestCase) koji su izrađeni na temelju funkcionalne specifikacije. Funkcionalno testiranje možemo organizirati na sljedeće načine:

  • Ručno funkcionalno testiranje se zasniva na testnim scenarijima zapisanim u Microsoft Word, Microsoft Exel-u ili u nekom od alata za ručno testiranje.
  • Automatizirano funkcionalno testiranje se svodi na snimanje i izvršavanje testnih slučajeva pomoću nekog od alata za automatizaciju funkcijskog testiranja. Automatizacijom podržavamo sljedeće tehnologije: WEB aplikacije, .Net, Java, Siebel, SAP, terminale zSeries, iSeries i pSeries, PowerBuilder, AJAX, Adobe Flex, Dojo Toolkit, GEF, OracleForms aplikacije i WEB servise.

  • Regresijsko funkcionalno testiranje je idealan primjer za automatizaciju testiranja. Svaka nova verzija softvera koja donosi nove funkcionalnosti na određeni način može utjecati na rad ostatka aplikacije. Upravo zato je sa svakom novom verzijom, uz nove funkcionalnosti, potrebno testirati i ispravnost starih funkcionalnosti, kako bi se utvrdilo da cijeli sustav ispravno radi. Taj je proces kod ručnog testiranja vrlo zamoran i u većini slučajeva gotovo neizvediv.

 

Tagovi: