DIČ #20 - Bolji coaching razgovori, bolje liderske odluke i zašto nam trebaju zidovi u uredu


Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

Ako i vi želite četvrtkom (ili ponekad petkom) uživati u Dobrim idejama upišite niže vašu e-mail adresu.


U fokusu: Bolji coaching razgovori

Rijetko koji termin je u današnjem poslovnom okruženju toliko višeznačan i apstraktan kao coaching. “Ljude treba coachati!” Slažemo se s tom izjavom, no ne vjerujemo da svi koji je izgovaraju znaju što je coaching i kako coaching razgovor izgleda. Coaching razgovor zasigurno nije “demoliranje” čovjeka kad napravi grešku niti hvaljenje čovjeka jer je napravio dobar posao. Svaki od ovih razgovora ima svoju svrhu i način provođenja, no nijedan od njih nije coaching razgovor.

Što kad se nađete u situaciji da trebate coachati nekoga, već imate dogovoren termin u kalendaru, a vi nemate pojma kako to izvesti? A kad pitate za pomoć jedini odgovor koji dobijete je nešto u stilu “Pa to je ono… znaš… sjednete i pričate… i ti ga iskoučaš… ono… moraš ga koučati…” Bili smo u tim cipelama, sve razumijemo. Takvi nas odgovori podsjećaju na Feynmanov algoritamrješavanja problema. Zgodno i u praksi potpuno neupotrebljivo.

Srećom coaching razgovor nije tako kompliciran, a u novom postu donosimo vam smjernice i dobre prakse kako provesti coaching razgovor. Nadamo se da će vam ove smjernice biti od pomoći, a rado bismo čuli i vaša iskustva. Udarite Reply, naša adresa je i dalje “agile@croz.net”. Osobno odgovaramo na sve mejlove, u potpunosti smo bot-free. 🙂


QED i 0800-DEVOPS

Za 3 dana počinje naša konferencija QED koja je i ove godine rasprodana, hvala vam na tome! I DIČ ekipa će biti na QED-u pa se radujemo zanimljivim razgovorima. Ove godine imamo fantastičnog keynote speakera, Sama Newmana, thought leadera na području mikroservisa. Ako ste na QED-u svakako ga poslušajte, a i našu DevOps ekipu koja će žariti i paliti live demoima. Ako nije live, nije se dogodilo 🙂

Ako već niste, pretplatite se na naš newsletter 0800-DEVOPS, tamo ćemo popratiti tehničke teme s ovogodišnjeg QED-a.


VVV – Vrijedno Vašeg Vremena

+ Ekipa iz HBR-a donosi novi pogled na ono što intuitivno već znamo: fokusiranje na mane ljudi ne potiče njihovo učenje i razvoj, baš naprotiv, guši ih.

+ Ne bismo vas zamarali uobičajenim checklistama poput onih za osiguravanje kvalitete tehničkih rješenja, takvih ima na bacanje. No pronašli smo jednu skroz cool i korisnu checklistu koja liderima osigurava kvalitetu prilikom donošenja odluka.

+ Čovjek iz Atlassiana (čitaj: Jira!) kaže da su zidovi dobra stvar, ponekad bolji i od Jire. Q.E.D. (pun intended!)


Lektira

The Coaching Habit: Say Less, Ask More & Change the Way You Lead Forever
Iskusni coachevi u svom arsenalu imaju bateriju pitanja na koja se oslanjaju tijekom coaching razgovora i do čije su točne formulacije došli godinama rada. No što ako još niste razvili taj arsenal? Nema drame: iskoristite pitanja iz ove knjige. Nema ih puno, lako se pamte, a dobro pokrivaju cijeli coaching razgovor. S vremenom ćete ih nadopuniti vlastitim pitanjima koja vama funkcioniraju.


Quote of the Day

If you do not know how to ask the right question, you discover nothing.
―W. Edwards Deming, američki inženjer, statističar, profesor, autor, predavač i konzultant na području managementa.

Tagovi: