Dobre ideje četvrtkom, danas i petkom! Demistificirani Scrum, računalna glazba i što raditi s gomilom ideja koje imate.


Dobre ideje četvrtkom, danas i petkom! Demistificirani Scrum, računalna glazba i što raditi s gomilom ideja koje imate.
Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom (okej, ponekad i petkom), bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.


U fokusu: Upravljanje portfeljem na bolji način

Imate gomilu ideja i ograničeni broj ljudi, novaca i vremena? Nema veze, proglasite ideje projektima i gurajte koliko može. Na kraju se čudite zašto se ništa ne završava, zašto projekti koji već traju kasne, zašto je kvaliteta proizvoda niska i zašto su ljudi, korisnici i zaposlenici, nezadovoljni.

Možete i malo drugačije pristupiti problemu. Naime, spomenuta situacija je toliko česta da je čak i matematički opisana (guglajte “Little’s Law”).

Koliko je problem gotovo pa uobičajen, toliko je i (moguće) rješenje specifično za svako okruženje. Dobra je stvar što su principi univerzalni a ovisno o kontekstu se implementiraju na različite načine.

Radi se o tzv. Lean Portfolio Managementu, strukturiranom pristupu kod odabira sljedećeg posla kojeg treba napraviti i pametnoj primjeni alata poput kanbana ili izračuna troška odgađanja (cost of delay).

Da ne duljimo, ovaj vrlo čitljiv članak će vas provesti kroz osnovne postavke upravljanja portfeljem i upoznati s najvažnijim tehnikama koje se pri tom koriste.


VVV Vrijedno vašeg vremena

+ Rukom izrađeni (ne šalimo se!) slajdovi s našeg QED-a 2015.g., koji dobro opisuju upravljanje portfeljem i pripadajuće korisne tehnike.

+ Imate previše inicijativa u svom portfelju i ne znate kojim redom krenuti? Pogledajte dobar primjer kako prioritizirati inicijative temeljem izračuna troška odgađanja (cost of delay) i veličine inicijativa.

+ Razvijate li vlastiti proizvod ili uslugu, sjetite se da korisnici najviše cijene one neočekivane funkcionalnosti koje ih jednostavno obore s nogu. U tom kvadrantu leži prava inovativnost. Kano model pomaže u traženju takvih funkcionalnosti.

+ U najnovijem broju svog dnevnika Darko Š. nam otkriva kako je izgledalo stvaranje novog Product Ownera, a opisuje i izazove s kojima su se susretali. Must read za sve koji se nalaze u ovoj situaciji!


Izdvajamo Demistificirani Scrum

Započeli smo seriju članaka pod zajedničkim naslovom Demistificirani Scrum.

Cilj ovih članaka je pojasniti što je Scrum, gdje je upotrebljiv a gdje je bolje uzeti nešto drugo, koje su najčešće zablude i koja su njihova pojašnjenja.

Također, gledajte na ove članke kao na argumente kojima ćete i svojim kolegama, šefovima ili klijentima objasniti o čemu se ustvari radi i zašto je Scrum odlična metoda za razvoj proizvoda, od softvera, preko novina i televizijskih programa, pa sve do marketiških kampanja.

Do sada imamo ove članke, no svaki tjedan se gore pojavi nešto novo:


Lektira: The Innovator’s Method

Ako ste čuli za Lean Startup, Design Thinking, agilne i lean principe i nekako vam se čini da je sve to ista stvar, pročitajte knjigu The Innovator’s Method koja lijepo objašnjava u čemu je razlika i kako se sve te metode nadopunjuju u životnom ciklusu proizvoda, usluge ili inovacije.


Idemo, disko!


Quote of the day

If you aren’t confused, then you probably don’t understand things very well.

Tagovi: