Dobre ideje četvrtkom - Izbrojali smo deset (10) četvrtaka. Bravo svi! Halo, čujemo li se? Gdje je sastanak? Kakva su ovo čudovišta?!


Izbrojali smo deset (10) četvrtaka. Bravo svi! Halo, čujemo li se? Gdje je sastanak? Kakva su ovo čudovišta?!

Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom (okej, ponekad i petkom), bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.


U fokusu: Bolji sastanci, ali na drugačiji način

Znamo što ste pomislili kad ste pročitali naslov. “Evo ga… još jedni koji pričaju o boljim sastancima… Kakva lejmerska tema… a vidi, ovo im je jubilarni 10 (deseti!) broj!”

TL;DR – Da, pričat ćemo o boljim sastancima. Ne, nećemo pričati ono što očekujete 🙂

Koliko čovjek-sati se godišnje baca na neproduktivne sastanke? Milijarda-dvije? I dok većina savjeta koje nalazimo pokušava riješiti ovaj problem boljom pripremom, ranijom najavom, prikladanijim prostorom i efikasnijim follow-upanjem, mi smatramo da je korisnije energiju usmjeriti na upravo tih sat-dva koliko traje sastanak i učiniti sve da izvučemo maksimum s ljudima koje imamo u vremenu kojeg imamo.

Stoga, umjesto ispranih i već viđenih savjeta o organizaciji, u novom postu Pet omiljenih alata za moderiranje sastanaka vam donosimo našu top listu superkorisnih alata koji nam pomažu tijekom moderiranja sastanaka.

Koliko je moderiranje važno govori i činjenica da je izvorni Agile Manifesto imao i petu vrijednost “Meeting facilitation over meeting organization”, no po tom se post-itu prolila kava pa je završio u smeću. Ukratko, organizacija je korisna, ali moderiranje je korisnije. (*)


(*) Ovaj paragraf je potpuna laž. Osim zadnje rečenice.


VVV – Vrijedno Vašeg Vremena

+ “Communication usually fails, except by accident.” Finski profesor Osmo Antero Wiio (ne, nije radio u Nintendu) je još 1978.g. analizirao i napokon objasnio (ne)uspješnost ljudske komunikacije. Čini se da mu je kapetan Edward A. Murphy bio dobar prijatelj. U tom smislu, “ako poruka može biti interpretirana na više načina, bit će interpretirana tako da maksimizira štetu.” Razmislite o tome dok čitate ovaj newsletter 🙂

+ Ono kad više vremena trošite neutralizirajući verbalne siledžije tokom sastanka nego što se bavite samom temom sastanka. Evo par savjeta kako si pomoći.

+ Magična tipka DELETE je čest odgovor na mnoga pitanja, pa tako i na pozive na sastanke, što lijepo objašnjava ovaj TED Talk.

+ Ako na kraju svega ovog ipak zaglavite na ubitačnom sastanku, spasite si život pregledavajući i uživajući u 1800 postera koji su se lijepili po ulicama Pariza krajem 19. stoljeća. Ne zaboravite tu i tamo klimnuti glavom.


Izdvajamo – QED 2017

Quality in Enterprise Development. Zadar, 7.-9.05.2017. Harmonija. Richard Sheridan. Joy, Inc.


Lektira – Training from the Back of the Room!

Iako je prvenstveno fokusirana na podučavanje (odraslih), ova knjiga donosi puno dobrih savjeta i tehnika kako animirati grupu ljudi i uključiti ih u zajedničko kreiranje sadržaja.

Topla preporuka jer su navedene tehnike vrlo iskoristive i tijekom sastanaka.


Kad imaš talenta i istovremeno imaš i vremena

Onda nastaju ovakve kreacije.


Quote of the Day

No problem is too tough if you have right people in the room.
— Iz knjige Don’t Just Do Something, Stand There!

Tagovi: