IBM Rational Design Manager

Rational Design Manager (RDM) je alat koji omogućuje upravljanje dizajnima sustava i njihovo verzioniranje. RDM je jedna od aplikacija iz IBM Collaborative Lifecycle Management grupe. Artefakti iz RDM aplikacije odnosno elementi dizajna mogu se povezivati sa artefaktima drugih aplikacija što unapređuje koncept praćenja artefakata od zahtjeva do implementacija.

RDM omogućuje pristup dizajnima korištenjem samo Web preglednika što dizajne čini pristupačnima svim zainteresiranim stranama u projektu te pospješuje komunikaciju posebno u smislu ostvarivanja konsenzusa prije implementacije rješenja u kojem se potvrđuje da dizajn odgovara traženom rješenju. Mehanizmi za neformalni i formalni review koriste se u svrhu postizanja takvog konsenzusa.

Alat također nudi mogućnost generiranja izvještaja analize utjecaja promjene neke komponente na postojeći sustav.

Rational Design Manager dolazi u dvije inačice, kao Rational Software Architect Design Manager (RSADM) i Rational Rhapsody Design Manager (RRDM). RSADM omogućuje upravljanje artefaktima dizajna softverskih sustava kreiranima u Rational Software Architect alatu, dok RRDM omogućuje upravljanje artefaktima dizajna različitih sistema kreiranima u Rational Rhapsody porodici alata.

Tagovi: