CROZ na konferenciji Big Data in Law Enforcement

Na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji „BIG DATA IN LAW ENFORCEMENT: FROM REACTIVE TO PROACTIVE“ koja je održana prošli tjedan u Zagrebu, sudjelovao je i CROZ Data Science odjel.
Objavljeno 13.11.2017.

Na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji „BIG DATA IN LAW ENFORCEMENT: FROM REACTIVE TO PROACTIVE“ koja je održana prošli tjedan u Zagrebu, sudjelovao je i CROZ Data Science odjel. Ivan Dundović održao je prezentaciju o primjeni graf baza podataka i obradi prirodnog jezika u predikciji i prevenciji kriminala.

Tradicionalna spremišta podataka poput relacijskih baza podataka već više desetljeća obavljaju svoje zadaće veoma uspješno i za neke zadatke teško da će ih u skorije vrijeme neke druge tehnologije zamijeniti. Međutim, prikupljanjem sve većih i raznovrsnijih količina podataka pojavili su se novi zahtjevi, želje i problemi za koje tradicionalni načini prikupljanja, obrade i analize podataka nisu prikladni. To je dovelo do potrebe za razvojem novih tehnologija i metoda poput graf baza podataka i obrade prirodnog jezika, koje posebno dolaze do izražaja pri radu s velikim količinama podataka, kako strukturiranih tako i nestrukturiranih (npr. tekstualnih).

U izlaganju je pokazao kako primjena graf baza podataka može doprinijeti predikciji i prevenciji kriminala na više načina. Upitima nad graf bazom podataka može se na jednostavan način doći do odgovora na pitanja do kojih bi korištenjem relacijskih baza podataka teško došli ili čak ne bi niti mogli doći. Jedna bitna komponenta rada s graf bazama je vizualizacija. Vizualizacijom grafa često se već na prvi pogled dođe do korisnog znanja iz podataka, što nad relacijskim bazama sa ogromnim monotonim tablicama nije moguće. Dodatna prednost je mogućnost interaktivnog istraživanja, što je pokazano i na stvarnom primjeru.

Osim graf baza podataka, Ivan je pokazao i kako primjena obrade prirodnog jezika može doprinijeti korištenju novih izvora podataka, te dobivanju znanja iz nestrukturiranih sadržaja. Primjerice, moguće je korištenjem prirodnog jezika pretraživati graf baze bez pisanja kompleksnih SQL upita na bazu. Kroz realne primjere i zanimljive vizualizacije sudionicima konferencije predstavio je koncept platforme koja objedinjuje sve gore navedene tehnologije i kojom se korisnici mogu koristiti na jednostavan i intuitivan način.

Tagovi:
Povratak