ISTQB® certificiranje i edukacija

CROZ, kao akreditirani pružatelj ISTQB® treninga, u svojoj ponudi nudi pripremni tečaj „ISTQB osnovna razina“.
Objavljeno 02.05.2017.

CROZ, kao akreditirani pružatelj ISTQB® treninga, u svojoj ponudi nudi pripremni tečaj ISTQB osnovna razinate mogućnost stjecanja ISTQB certifikata (12. svibnja 2017. godine).


ISTQB®, odnosno Međunarodni kvalifikacijski odbor za softversko testiranje (eng. International Software Testing Qualifications Board), vlasnik je najpoznatije sheme za certifikaciju softverskih testera.

O uspješnosti ISTQB® certifikacijske sheme najbolje govore brojke od preko 440 000 certifikata izdanih u više od 100 zemalja širom svijeta.

Ovakvu popularnost teško je u potpunosti objasniti, no iz naše perspektive glavni je razlog dobro pogođeni nastavni plan koji adresira stvarne potrebe u praksi. Dosta godina unazad, kada smo pokušavali definirati koja bi to osnovna znanja trebali posjedovati svi CROZ-ovi testeri, ISTQB® nastavni plan se nametnuo kao najbolji izbor. Dostupnost kvalitetne literature i internetskih materijala baziranih na ISTQB® nastavnom planu,  značajno su nam olakšali provedbu tog izbora. Iako stjecanje certifikata nije bila prvotna motivacija, certificiranje većeg broja testera bio je logičan nastavak.

Drugi razlog našeg interesa za ISTQB® bila je nestandardiziranost prakse testiranja – korištenje različitih pojmova za istu stvar, različito tumačenje istog pojma, nepotrebna raznovrsnost testne dokumentacije i procesa testiranja na različitim projektima. Sve je to otežavalo komunikaciju, kako unutar testnog tima, tako i prema ostalim sudionicima na projektu. Druga loša posljedica bio je otežan i neefikasan transfer znanja i obuka mlađih testera. Usvajanje ISTQB® korpusa znanja, pomoglo nam je u standardizaciji vlastite prakse testiranja i pospješilo širenje znanja unutar firme. Danas, kada je ISTQB® postao svjetski de facto standard za obuku testera, prednosti su još izraženije. Naime, nekoliko naših klijenata i sami usvajaju ISTQB® postavke i pojmovnik, čime je značajno olakšana komunikacija i međusobna suradnja.

Posljednja, no ne manje vrijedna značajka ISTQB®-a je mogućnost stjecanja međunarodno cijenjenog certifikata po povoljnim uvjetima. Pružateljima usluga testiranja, ISTQB® certifikati omogućuju neosporivo dokazivanje kvalificiranosti vlastitih testera što igra sve veću ulogu pri stjecanju povjerenja klijenata i dobivanju razvojnih i testnih angažmana.

Kako do ISTQB® certifikata

Za ISTQB® certifikat osnovne razine potrebno je položiti pismeni ispit na engleskom jeziku koji se sastoji od 40 pitanja višestrukog odabira. Pitanja su bazirana na javno dostupnom nastavnom planu osnovne razine i ISTQB® rječniku. Za polaganje ispita osnovne razine nije potrebno praktično iskustvo, niti je obavezno pohađanje pripremnog tečaja.

Za pripremu postoji više dobrih knjiga, a CROZ-ovci najčešće koriste „Foundations of Software Testing: ISTQB Certification, by Dorothy Graham, Erik Van Veenendaal, Isabel Evans and Rex Black”.

Polaganje ispita značajno može olakšati pohađanje pripremnog tečaja. CROZ, kao akreditirani pružatelj ISTQB® treninga, u svojoj ponudi nudi pripremni tečaj ISTQB osnovna razina.

Ispit se može polagati kod akreditiranog pružatelja usluge ISTQB® certificiranja. U Hrvatskoj su to Pearson VUE ispitni centri, a odnedavno ispit možete polagati i u CROZ-u. Certifikacija će se u CROZ-u održati 12. svibnja 2017. godine. Za više informacija obratite nam se na e-mail adresu learn@croz.net.

Tagovi:
Povratak