T-HT Big Data pilot projekt

Telekomunikacijski sektor

Raditi s korisnikom je bilo izazovno i poučno. Na tri BigData praktična poslovna slučaja imali smo priliku primijeniti najnovije BigData tehnologije kao što su sentiment analiza ili streams analytics za procesuiranje velike količine podatka (Internet of Things) koristeći Hadoop kao BigData Storage.

Luka StepinacVoditelj projekta, CROZ

Objavljeno 2015-11-25 10:38:03

Osnovne djelatnosti Hrvatskog Telekoma uključuju pružanje elektroničkih komunikacijskih usluga te projektiranje i izgradnju elektroničkih komunikacijskih mreža na području Republike Hrvatske. Uz usluge nepokretne telefonije, Grupa također pruža internetske, IPTV i ICT usluge, usluge prijenosa podataka (najam vodova, Metro-Ethernet, IP/MPLS, ATM) te usluge pokretnih telefonskih mreža GSM, UMTS i LTE.

Visoko razvijena tehnološka infrastruktura koja omogućava daljnji razvoj usluga te vlastiti ljudski i stručni potencijal jamstvo su daljnjeg rasta i povećanja potencijala kompanije.

Big Data platforma spremna za poslovne scenarije

Velike organizacije u današnje vrijeme  moraju biti u mogućnosti pohranjivati i analizirati ogromnu količinu podataka iz mnoštva različitih izvora. Jedan od ciljeva ovog projekta bio je dokazati tvrdnju da Hadoop, kao temeljna  BigData tehnologija, u usporedbi s tradicionalnim spremištima podataka omogućava fleksibilniju i troškovno povoljniju platformu za pohranjivanje velike količine podataka na učinkovit način. CROZ-ovi stručnjaci u suradnji s IBM Hrvatska pomogli su Hrvatskom Telekomu u realizaciji ove inicijative.

Nakon uspješne instalacije i konfiguracije hardverske i softverske infrastrukture, odabrano je nekoliko izvora podataka za projekt. Za neaktivne (data-at-rest) podatke, upotrjebljeni su postojeći CRM i Data Warehouse sustavi, a korišteno je i CROZ-ovo rješenje za prikupljanje podataka sa društvenih mreža. Za aktivne podatke (data-in-motion), uspostavljen je streaming proces kako bi se od mobilnih stanica / ćelija koje generiraju CDRs (Call Data Records) prikupili podaci u stvarnom vremenu; analizirano je približno 7 milijardi CDR-ova. IBM SPSS alat korišten je za istraživanje skrivenih uzoraka u podacima i segmentaciju korisnika, što je ključan preduvjet za provođenje fokusiranih marketinških aktivnosti. Tijekom projekta otkriveno je i nekoliko zanimljivih i na prvi pogled neočekivanih pojava kao što su: ekstremno velik upload sa pojedinih modela mobilnih uređaja, generiranje velikog podatkovnog prometa korištenjem Vibera sa pojedinih modela mobilnih uređaja, predikcija malware-a…

IBM SPSS Modeler rezultati analize

Slika: IBM SPSS Modeler rezultati analize

Segmentacija korisnika prema opsegu podataka – anomalni segmenti

Korištenjem platforme i podataka pohranjenih u IBM BigInsights, što je IBM-ova distribucija Hadoopa obogaćenog GUI-jem i administracijskim alatima za bolju učinkovitost postignuti su sljedeći ciljevi:

 • Uspješna veza prema xDR distribuciji (Gn sučelje) iz ne-NT okoline
 • Omogućene su potpuno nove vrste podataka za analitiku i korelaciju s postojećim izvorima
 • Kreirani su i prioritizirani poslovni scenariji za iskorištavanje podataka:
  • Sentiment analiza društvenih mreža
  • Lokacijski određene kampanje
  • Nadzor ponude konkurencije
  • Praćenje ulaznih roamera
  • Klasifikacija e-maila aso
 • Potvrđena je prikladnost predložene tehnologije i arhitekture

IBM BigInsights korisničko sučelje

Slika: IBM BigInsights korisničko sučelje

Ovim inovativnim pilot projektom, Hrvatski Telekom d.d. potvrdio je svoj strateški smjer korištenja novih tehnologija u cilju zadržavanja vodeće pozicije na tržištu. Uzimajući u obzir njihovu veliku mrežu trenutnih i budućih korisnika, možemo očekivati izravan utjecaj na unapređenje korisničkog iskustva.

Ostali projekti

Svi projekti