Liferay

U moru portalskih rješenja koja se danas nude na tržištu svatko će naći nešto za sebe. Administratori malih site-ova namijenjenih objavi sadržaja često će posegnuti za brzim rješenjima poput onih temeljenih na PHP tehnologiji. Izvršna okolina takvih portala dostupna je danas kroz svaki komercijalni hosting servis što pridonosi njihovoj popularnosti.

Ipak, ozbiljnije organizacije od portala očekuju više od usko specijaliziranih funkcionalnosti objave sadržaja. U njihovom eko-sustavu portal predstavlja središnju točku integracije različitih servisa te stabilnu i proširivu platformu za razvoj novih servisa i integraciju s postojećima. Od portala se očekuju enterprise karakteristike poput mehanizma skaliranja, visoke dostupnosti, sigurnosnih mehanizama i podrške za integraciju putem standardnih protokola. Liferay portal, temeljen na Java EE tehnologiji, namijenjen je upravo tim potrebama.

Visoke performanse

Obzirom da se temelji na Java EE tehnologiji, Liferay za potrebe skaliranja i osiguravanja visoke dostupnosti koristi standardne i dokazane mehanizme clusteriranja aplikacijskih poslužitelja, a visokim performansama portala pridonosi ugrađeni mehanizamcacheiranja. Liferay se izvršava na svim poslužiteljskim platformama kao i Java aplikacijskim poslužiteljima omogućavajući potpunu iskoristivost vaših postojećih investicija u hardver i softver.

Arhitektura portala

Izgrađen po najboljim praksama Java EE razvoja, Liferay koristi priznate open source frameworke kao što su Spring, Hibernate, SpringMVC, Lucene i sl. Portal dolazi sa preko 60 portleta spremnih za produkcijsko korištenje koji nude funkcionalnosti upravljanja sadržajem i dokumentima, kolaboracije i društvenih aktivnosti. Tamo gdje to nije dovoljno, portal podržava specifikacije JSR-168 i JSR-286 što omogućuje izvršavanje svih portleta pisanih u skladu s navedenim specifikacijama. Arhitektura portala omogućuje postojanje više instanci portala na istoj fizičkoj instalaciji.

SOA ready

Liferay donosi infrastrukturnu podršku za uspostavu SOA okoline putem vlastitog alata za kreiranje programske podrške za servise. Zahvaljujući ovom alatu, razvojni se inženjeri prilikom izlaganja servisa ne moraju zamarati pisanjem infrastrukturnog programskog koda već se mogu fokusirati isključivo na poslovnu logiku. Podržana je i integracija s dva open source ESB produkta: ServiceMix i Mule.

Sigurnosni mehanizmi

Osim klasičnog načina prijave portalskim korisničkim imenom i lozinkom, portal podržava autentikaciju prema imeničkim direktorijima te SSO mehanizme. Kroz čitav portal protežu se koncepti korisničkih grupa, rola i dozvola kojima je moguće na visokoj razini granularnosti definirati pristup bilo kojem resursu.

Podrška za implementaciju procesa

Liferay ima vlastitu implementaciju upravljanja procesima. Za zahtjevnije korisnike omogućena je i integracija s vanjskim sustavima jBPM i Activiti čime sve napredne mogućnosti BPM platforme postaju dostupne.

Liferay goes Social

Prateći moderne trendove, Liferay osigurava infrastrukturnu podršku uspostavljanju virtualnog ureda kombinirajući najkorisnije funkcionalnosti upravljanja sadržajem i društvenih mreža. Kroz modul Liferay Social Office omogućena je integracija s Microsoft Office alatima te kolaborativni servisi poput kalendara, foruma, chata, bloga, liste kontakata i sl. Različite interesne grupe mogu kreirati vlastite stranice sa svim navedenim servisima kako bi stvorile kolaborativnu okolinu.

Portal je dostupan u besplatnom Community izdanju i komercijalnom Enterprise izdanju uz kojeg tvrtka Liferay Inc. nudi ugovor za podršku, SLA sporazum te konzultantski angažman uz financijsku obavezu za klijenta. Neovisno o odabranom izdanju, CROZ-ovi stručnjaci vam mogu ponuditi punu podršku u implementaciji portala prema vašim potrebama.

Portal koji vam čita misli

Zamislite portal koji Vam prikazuje točno onaj sadržaj koji Vas zanima. Liferay omogućuje ciljano prikazivanje specifičnih sadržaja pojedinim segmentima posjetitelja. Segmentiranje posjetitelja je moguće na temelju osobnih podataka u portalu ili na društvenim mrežama, lokacije posjetitelja te njihovog interesa za specifične stranice na portalu i sl. Obratite se svojim korisnicima sadržajem koji ih zanima.

Tagovi: