Agile

Agile, lean, Scrum, pojmovi su koji se u posljednje vrijeme jako često spominju u poslovnim krugovima.

U kontekstu informatičkog i softverskog razvoja, „agilnost“ se obično odnosi na niz metoda za razvoj softvera u kojima se zahtjevi i rješenja razvijaju suradnjom u višefunkcionalnim timovima koji se sami organiziraju i koji surađuju sa svojim dionicima. Agilne metode promiču prilagodljivo planiranje, evolucijski razvoj, uranjenu isporuku, kontinuirani razvoj te poticanje brze i fleksibilne reakcije na promjene. Promišljate kako bi i vaša tvrtka ili organizacija trebala početi implementirati agilne vrijednosti, ali ne znate otkuda krenuti?

Na temelju višegodišnjeg iskustva u radu s malim i velikim organizacijama, ali i zahvaljujući partnerstvu s tvrtkom agile42, specijaliziranom za savjetovanje na području agilnih metoda, pripremili smo niz tečajeva, treninga, edukacija i konzalting paketa koji pomažu organizacijama svih veličina, ali i iz raznih industrija, da uspješno provedu agilnu tranziciju.

Strategija

Glavni preduvjet za uspješnu agilnu tranziciju  je kreiranje odgovarajuće strategije koja će svima unutar organizacije pružati jasne upute o novim pravilima rada.

Organizacija postaje agilna kad usvoji continuous improvement model koji omogućava da konstantno razvija kvalitetnije proizvode, koje će brže predstaviti tržištu, koje će proizvoditi zadovoljni zaposlenici i koji će podići razinu zadovoljstva korisnika.

Uvođenje agilnih vrijednosti u proces razvoja softvera

Iz potrebe za agilnošću tijekom godina nastale su brojne nove metodologije s ciljem da razvoj proizvoda učine što “lakšim” (eng. lightweight). Danas najpopularnija agilna metodologija u razvoju softvera je Scrum.

Scrum je inkrementalni iterativni procesni okvir koji se može koristiti za optimiziranje produktivnosti, a istovremeno otklanjanja gubitak te isporučuje vrijednost korisnicima imajući potrebne metrike koje se odnose na performansu tima.

Fokus se prebacuje na tim koji sačinjavanju svi pojedinci koji sudjeluju u razvoju konačnog proizvoda, poboljšanje komunikacije unutar tima, poboljšanje komunikacije s korisnikom, otvorenost prema svim mogućim izmjenama i promjenama koje mogu nastati u odnosu na inicijalni plan.

Tim koji se sastoji od pojedinaca s različitim znanjima i vještinama uz ovakav način upravljanja efikasnije savladava sve razvojne faze, fokusira se na bitne stavke te odbacuje one koje nisu relevantne. Također, s obzirom na različita znanja i vještine međusobno se nadopunjuju i lakše svladavaju možebitne prepreke.

Glavne značajke Scruma:

  • jednostavan, lako razumljiv i čvrst razvojni proces
  • usredotočenost na bitne funkcionalnosti koje je razvojni tim sam procijenio da može implementirati
  • svakodnevna komunikacija nastand up sastancima, koji se usredotočuju samo na bitno
  • komunikacija između svih članova tima (poslovni analitičari, programeri, testeri…)
  • zadovoljniji članovi tima, što za posljedicu ima kvalitetniji i brži razvoj
  • zadovoljniji naručitelji proizvoda i korisnici

Portfolio management

Da bi tvrtka ili organizacija usvojila agilne vrijednosti potrebno napraviti zaokret u načinu razmišljanja i to na nivou cijele organizacije. Menadžment mora shvatiti da timovi i „niže rangirani“ isporučuju krajnji proizvod, a svaki pojedinac da su njegova znanja i vještine ono što pridonosi konačnom cilju.

Vrijednosti na kojima se zasnivaju agilne metodologije: ljudi i interakcija vrjedniji su nego procesi i alati, funkcionalan proizvod vrjedniji je nego detaljna dokumentacija, suradnja s korisnicima vrijednija je nego ugovor, a reakcija na promjenu važnija je od striktnog pridržavanja inicijalnog plana.

Ovo Vam se na prvu možda čini idealnim i jednostavnim. Međutim, govoreći iz vlastitog iskustva, nije u potpunosti tako. Dobro poznavanje agilnih vrijednosti i principa te načina na koje se primjenjuju u praksi preduvjet su za kvalitetan ishod agilne transformacije organizacije.

Tagovi: