Funkcionalno testiranje

Svaka organizacija na određeni način i u određenom opsegu izvršava funkcionalne testove, no nerijetko bez plana i odgovarajuće popratne dokumentacije. Funkcionalno testiranje je testiranje pojedinih, izdvojenih aplikativnih funkcionalnosti s ciljem dokazivanja postignute kvalitete softvera. Funkcijsko testiranje je bazirano na testnim scenarijima (TestCase) koji su izrađeni na temelju funkcionalne specifikacije, a možemo ga podijeliti na sljedeće vrste:

  • Ručno funkcionalno testiranje se zasniva na testnim scenarijima dokumentiranim u nekom od alata za organizaciju testiranja ili  Microsoft Word-u, Excel-u i sl.
  • Automatizirano funkcionalno testiranje se svodi na snimanje i izvršavanje testnih slučajeva pomoću nekog od alata za automatizaciju funkcijskog testiranja. Široki spektar alata koje koristimo omogućuju testiranje rješenja temeljenim na svim u svijetu zastupljenijim tehnologijama primjerice WEB aplikacije, .Net, Java, Siebel, SAP, terminale zSeries, iSeries i pSeries, PowerBuilder, AJAX, Adobe Flex, Dojo Toolkit, GEF, OracleForms aplikacije, WEB servise i sl.
  • Regresijsko funkcionalno testiranje je idealan primjer za automatizaciju testiranja. Svaka nova verzija softvera koja donosi nove funkcionalnosti na određeni način može utjecati na rad ostatka aplikacije. Upravo zato je sa svakom novom verzijom, uz nove funkcionalnosti, potrebno testirati i ispravnost starih funkcionalnosti. S obzirom da je ručno regresijsko testiranje izrazito zamorno dobra je praksa koristiti alate koji osim velike brzine izvođenja testova osiguravaju mogućnost neograničenog broja ponavljanja istog testa.

Bez obzira na vrstu testiranja naš testni tim testove izvodi na različitim, ranije definiranim uređajima, operacijskim sustavima i internet preglednicima ako je riječ o web aplikacijama.

Tagovi: