DIČ #21 - Uspori da bi ubrzao, bolja coaching pitanja i epitaf za Story Pointe


Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.

Ako i vi želite četvrtkom (ili ponekad petkom) uživati u Dobrim idejama upišite niže vašu e-mail adresu.


U fokusu: Uspori da bi ubrzao

Postoji jedan pro-biciklistički plakat namijenjen vozačima automobila na kojem piše “Niste zapeli u gužvi, stvarate je!”.

Vidio sam ga iz automobila, ali nemojmo sad o tome 🙂 Koliko smo samo puta rekli “Gužva je, moramo krenuti ranije!”. Ne zato da bismo izbjegli gužvu (jer to je nemoguće) nego zato da bismo unatoč usporenju stigli na vrijeme. I onda svejedno zakasnimo.

Isto nam se događa i u poslovnom svijetu. Kapaciteti su nam zauzeti. Kako novi posao dolazi, tako svakoj tekućoj isporuci treba još malo duže vremena da se završi. Obzirom da su isporuke sporije, čini se razumnim započeti nove poslove čim prije s obzirom na dužu isporuku kako bi stigli na vrijeme. No novopokrenuti posao samo dodatno usporava rad na tekućim isporukama. I eto nas u beskonačnoj petlji. Put do pakla popločan je dobrim namjerama i sasvim je jasno da ćemo otvaranjem novih poslova zapravo zakočiti organizaciju. Game over.

Ovo opažanje je u vidu vrlo jednostave relacije zapisao John Little, a relacija (Little’s Law) u suštini kaže da se povećanjem broj isporuka na kojima radimo u isto vrijeme produžuje i vrijeme potrebno da se svaka pojedina isporuka napravi.

Rješenje je naizgled kontraintuitivno: kad se brzina isporuka smanji, potrebno je smanjiti (a ne povećati!) količinu posla. To je ono što bi napravili na koncertu ili u nacionalnom parku: zatvorili bi šalter. Međutim, kad je riječ o neopipljivom knowledge worku, uvijek se nekako ponašamo kontra zdravog razuma: otvaramo nove frontove i nadamo se najboljem. A znamo da se to najbolje nikada neće dogoditi.


VVV – Vrijedno Vašeg Vremena

+ U prošlom smo broju pisali o boljim coaching razgovorima i kako su dobro postavljena pitanja glavni alat kojim se coach služi. Često su upravo prava pitanja ta koja rade razliku između uspješnog i neuspješnog coachinga. U nastavku ovog hot serijala istražujemo dublje kako se postavljaju bolja coaching pitanja.

+ Koristite li u svom radu Story Pointe? Znate li tko ih je izmislio? Teško je reći obzirom da ne postoji zapis u patentnom uredu, no uvriježeno je mišljenje da je to bio Ron Jeffries, jedan od autora Agilnog Manifesta i tvoraca metodologije Extreme Programming. Pročitajte zašto se čovjek nakon godina prakse predomislio i odrekao svog koncepta preko novina.

+ Mary Poppendick na stravične nesreće Boeinga 737 MAX gleda kroz prizmu softverskog inženjerstva, pita se što nam se to putem dogodilo i koja je danas rola softverskih inženjera u ugrađivanju sigurnosti u sustave koje grade.


Lektira

Actionable Agile Metrics for Predictability: An Introduction
Pouzdan odgovor na pitanje kad će nešto biti gotovo je vrjedniji nego da isporuka pošto-poto bude ASAP. Ček ček… moj tim da može pouzdano reći kad će nešto biti gotovo? Nema šanse.
Zapravo ima. Pročitajte koje metrike je potrebno pratiti (hint: turbo jednostavno je) kako bismo pouzdano mogli odgovoriti kad će nešto biti gotovo.

agile metrics


Quote of the Day

“I do not believe great organizations have ever been built by trying to emulate another, any more than individual greatness is achieved by trying to copy another “great person.”

–Peter Senge, The Fifth Discipline

Tagovi: