Dobre ideje četvrtkom - Pauk koji je pokorio svijet, tajni dnevnik Darka Š. i karamelizirane kruške


Šesti broj. Trebamo drugu ruku! Pauk koji je pokorio svijet, tajni dnevnik Darka Š. i karamelizirane kruške. Pogledajte i stare brojeve. Ako vam se sviđaju Dobre ideje četvrtkom, bilo bi nam drago da proslijedite ovu poruku prijateljima.


U fokusu: Prilagodi se

Koliko su slični poslovi jednog kuhara i jednog agilnog coacha? Iznenađuje slični. Oba zanimanja imaju u fokusu vrijednost: kuhari isporučuju okus, agilni coach “isporučuje” strukturu ponašanja tima.

I kuhar i agilni coach trebaju iskustvo. Kuhar će znati kad pojačati vatru ili dodati vodu da okus bude baš kako treba, no za pripremu nekog jela prvi put i najiskusniji kuhar će slijediti recept od slova do slova. Tek kad vidi što se događa iskoristit će svoje iskustvo i nešto će prilagoditi, ako bude potrebno.

Na sličan način će i agilni coach donijeti svoj “recept” (recimo Scrum) ali i osluškivati situaciju na terenu i prilagođavati se po putu, vođen agilnim principima. Iako ne postoje dva identična tima i svaki ima svoje specifičnosti, recepti donose dobar temelj za početak. Iskusan agilni coach će znati kad je vrijeme za prilagodbu a kad treba inzistirati na receptu. I to je ono što razlikuje dobrog od manje dobrog coacha.

Ovaj kratki film će vam pokazati kako dobar kuhar kontrolira situaciju – čisti ShuHaRi. Pogledajte ga, nije teško povući paralelu s agilizacijom. A i naučit ćete kako kuhati karamelizirane kruške. 🙂


Izdvajamo: Agilnim pristupom do Las Vegasa

Stemijevci su svojim robotom pokorili CES (najveći svjetski sajam potrošačke elektronike) u Las Vegasu. Da ne duljimo: prilog u vijestima HRT-a, Netokracija, Top 5 Startups to Watch in 2017Yahoo.

Pogledajte njihovu web stranicu i članak u našem FYI-u o tome kako im pomažemo primijeniti agilne principe u radu.

Isti ti Stemijevci će doći i na Bug Future Show 2017! Osim njih, doći će i naša Vedrana Miholić (direktorica u CROZ-u, partner u projektu STEMI), Toni Milun (najomiljeniji profesor matematike u regiji), Superman, Batman, Spiderman (superjunaci), Ivan Šarić (prakticira stand-up (hi-hi) komediju) i još cijeli niz likova koji znaju sve o svemu. Kakva ekipa! Pa naravno da su rasprodane sve besplane karte!!

Ali to nije sve! Ima još nade: žicajte nas karte i najoriginalniji uletači mogu s nama na BFS u sljedeći četvrtak. Šaljite mejlove na agile@croz.net i uvjerite nas da još samo VI nedostajete kako bi cijeli skup bio savršen!


VVV: Vrijedno Vašeg Vremena

+ Darko Š. je agilni coach u svojim tridestim, i nije mu lako. Došli smo u posjed njegovog tajnog dnevnika u kojem uredno bilježi svoja razmišljanja i zapažanja o razvoju i dinamici jednog sasvim običnog tima u CROZ-u. Prva dva bloga smo javno obznanili ovdje (Uvod) i ovdje (Refinement). Nestrpljivo čekamo nastavke!

+ Razriješimo jednom zauvijek: ima li dokumentacije u agilnom razvoju softvera? Zapitajte se: treba li vam dokumentacija? Treba? Onda ima. Pišete dokumentaciju za koju ste sigurni da nitko neće čitati? Evo jednostavnog hodograma koji će pomoći u odluci. I zapamtite, TAGRI – They ain’t gonna read it.


 

DIČ slika


 

Advice of the Day

When the map and the territory don’t agree,
always believe the territory.

— Savjet iz priručnika za švedske vojnike.
Tagovi: