Harmonija prirode i tehnologije na pročelju CROZ-a

Helenin rad je prvi od pet likovnih rješenja koja se biraju u sklopu suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tvrtke CROZ
Objavljeno 14.12.2017.

Umjetnički rad grafičarke Helene Klakočar ugledao je svjetlo dana 13. prosinca 2017. godine na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, kod križanja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića. Helenin rad je prvi od pet likovnih rješenja koja se biraju u sklopu suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i tvrtke CROZ u nadolazećem razdoblju od godinu dana. Tisuće ljudi će tako imati priliku tijekom tri mjeseca osvijestiti važnost harmonije ekologije i tehnološkog napretka koja je prikazana na plakatu dimenzija 12 x 4,80 m.

„Svjesni važnosti uloge gospodarskog sektora u borbi protiv negativnih klimatskih promjena i u danima kada se održava One planet summit u Parizu, na ovaj način dajemo naš doprinos. Umjesto uobičajenih reklamnih panoa htjeli smo unijeti dah umjetnosti u vlastito okruženje, ali i u vidokrug svih onih koji svakodnevno prolaze pored naše zgrade. To smo postigli inkluzijom umjetnika u poslovno okruženje kroz suradnju s HDLU. Helenin rad koji prikazuje harmoniju prirode i tehnologije me oduševio i s nestrpljenjem očekujem ostala likovna rješenja koja će nastati u sklopu ove suradnje.“ – izjavio je Vjekoslav Jadrešić, predsjednik uprave tvrtke CROZ, prilikom predstavljanja Heleninog rada na pročelju zgrade tvrtke CROZ.

Helena u svom radu, kao autor grafičkih novela, propitkuje odnos i zagovara harmoniju između ekologije i tehnološkog napretka. Sama kaže kako, „iako odgovore na pitanja hoće li na primjer u budućnosti pčele roboti oprašivati biljke ili će narušiti prirodni tok stvari ili će pak leteći roboti, kao u nekom distopijskom scenariju, postati oružje u nepozvanim rukama, ne znamo, suprotstavljanje tehnološkom napretku je uzaludno. Napredak treba prihvatiti, ali treba i pronalaziti mogućnosti u kojima će tehnologija koristiti, a ne uništavati naš okoliš, hranu i zrak.“ Helena je ujedno dodala da umjetnici danas mogu vizualizirati promjenljive odnose u današnjici pomoću različitih umjetničkih strategija te da oni koristeći virtualni svijet i uvodeći ga u vezu s realnošću ili pomoću narativnih metoda trebaju prikazati moguće stranputice na kojima se čovječanstvo može naći.

Josip Zanki, Vjekoslav Jadrešić, Helena Klakočar i Zlatko Kopljar

Tagovi:
Povratak